Bespaar nu
op uw energierekening
en op het milieu

Het opweken van energie begint bij de zon

Investeren in zonnepanelen loont

In 2022 geniet je in Vlaanderen van subsidies voor je zonnepaneleninstallatie: tot 1500€ op zonnepanelen.

Zonnepanelen is een goede investering voor iedereen die onafhankelijk wil zijn van energiemaatschappijen, en een bijdrage wil leveren aan het klimaat of zijn/haar panelen wil terugverdienen nu de spaarrente steeds lager wordt.

ZONNEPANELEN:
Langdurig duurzaam

De beste zonnepanelen, die wil iedereen op het dak hebben liggen. Daarom wordt er wereldwijd hard gewerkt aan zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Een automatisch gevolg hiervan is de vernieuwing van het aanbod. Ook bij TelePower vernieuwen we ons assortiment continu. Wij bieden full black designer zonnepanelen aan. Zoals de naam al suggereert, zijn deze panelen volledig mat zwart. Ze halen 430 Wp en zijn de meest rendabele panelen die wij tot nu toe hebben gehad.

Soorten zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen
Zonnepanelen met monokristallijne cellen zijn egaal donkerblauw, ogen soms zelfs bijna zwart en worden zowel met een witte als zwart backsheet geproduceerd. Uniek aan dit type zonnepaneel is dat de individuele kristallen in de zonnecellen na het stollingsproces van de grondstof silicium allen in dezelfde richting gelegd worden. Dit zorgt ervoor dat monokristallijne zonnepanelen erg zuiver zijn en met een efficiëntie van rond de 20% per oppervlakte meer energie genereren dan andere zonnepanelen. Het intensievere productieproces van monokristallijne zonnepanelen en een hoger rendement dat hieruit voortkomt, zorgt er alleen voor dat deze zonnepanelen vaak duurder zijn dan zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen.

Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met meerdere ongeordende (poly) kristallen. Tijdens de productie bestaan de zonnecellen uit verschillende groottes, die uiteindelijk rechthoekig worden gemaakt. Zij hebben een blauw uiterlijk en nemen een gebroken schervenpatroon aan. Door deze opvallende blauwe kleur worden zonnepanelen met polykristallijn ook vaak ‘blauwe zonnepanelen’ genoemd. De efficiëntie van ‘blauwe zonnepanelen’ ligt ongeveer op 15-16%. Door het lagere rendement en lagere productiekosten van de zonnepanelen met polykristallijne zonnecellen vallen deze zonnepanelen goedkoper uit.

Dunnefilm panelen (amorfe cellen) Dunnefilm werd vroeger bijna uitsluitend voor horloges en zakrekenmachines gebruikt. Dankzij de moderne productieprocessen zijn ze nu ook geschikt als materiaal voor zonnepanelen. En ze hebben een groot voordeel: dunnefilm panelen zijn niet duur. De prijzige siliciumlaag is bij de zonnecellen van dit type zonnepaneel namelijk flinterdun. Het gevolg hiervan is wel een lager rendement van 5 tot 10%. Wil jij hetzelfde rendement behalen als bij de andere zonnepanelen? Dan ontkom je er niet aan om meer zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Dit brengt indirect dus ook extra kosten met zich mee.

Wat is en doet een omvormer?

De omvormer, ook wel inverter genoemd, is een noodzakelijk onderdeel bij uw zonnepanelen. Het zorgt er namelijk voor dat de opgewekte zonne-energie bruikbaar is voor uw elektrische huishoudtoestellen. De gelijkstroom die uw zonnepanelen opwekt wordt naar de omvormer geleid, waar deze wordt omgezet in bruikbare wisselstroom van 230 volt. En die omvorming dient efficiënt te gebeuren, zodat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat.

Verschillende soorten en merken van omvormers
Er bestaan drie verschillende soorten omvormers die u kunt aansluiten op uw zonnepanelen, elk met hun specifieke eigenschappen.

STRING-OMVORMER: Bij string-omvormers worden alle zonnepanelen in één of meerdere strings (series) aangesloten op een centrale omvormer. Belangrijk om weten wel: schaduw op één van de panelen is voldoende om de stroomproductie van de hele string negatief te beïnvloeden. Daarom kiest u best voor een string-omvormer, wanneer alle zonnepanelen dezelfde oriëntatie hebben en er geen schaduw valt op uw panelen. Bekende merken:SAJ, SMA, Huawei, Fronius

MICRO-OMVORMER: Om ervoor te zorgen dat elk paneel het beste rendement haalt, worden de zonnepanelen per één of twee gekoppeld aan één micro-omvormer. Dit systeem wordt aangeraden wanneer de panelen een verschillende oriëntatie hebben, of wanneer bepaalde panelen last hebben van schaduwval. De installatie van meerdere micro-omvormers is wel duurder in aankoop, dan één centrale omvormer. Bekende merken: Enphase

OPTIMIZER-SYSTEEM: Een optimizer-systeem is vergelijkbaar met dat van micro-omvormers. Er wordt aan elk zonnepaneel een optimizer gekoppeld (MPP tracker) die zorgt voor de optimale stroomproductie. De tracker geeft ineens ook een beeld van de opbrengst van uw systeem. Een centrale omvormer blijft daarnaast nog wel nodig, om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Bekende merken: Solaredge

Investeringspremie van de netbeheerder
voor
zonnepanelen

Subsidies zonnepanelen in Vlaanderen

De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf (dus niet het vermogen van de omvormer). In 2021 en 2022 bedraagt de premie 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro.

Enkele voorbeelden: Stel u neemt in 2022 een nieuwe installatie in dienst:

  • 12 zonnepanelen van 320 Wp, samen goed voor een vermogen van 3,84 kWp. Indien u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u een premie van 3,84 x 300 euro = 1152 euro.
  • 18 panelen van 300 Wp, samen goed voor een vermogen van 5,40 kWp. Indien u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u een premie van 4 x 300 euro + 1,40 x 150 euro = 1410 euro.
  • 34 panelen van 290 Wp, samen goed voor een vermogen van 9,86 kWp. Indien u aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u een premie van 4 x 300 euro + 2 x 150 euro = 1500 euro.

De mening van onze klanten

Een duurzame en aangename werking is voor ons van essentieel belang. Als resultaat: een tevredenheidsscore van 9,2/10. Iets waar we trots op zijn!

Wesley Verhoeven Regio: Hooglede

Alles volgens afspraak verlopen, uitstekend!

Sara Depoortere Regio: Ieper

Zeer Goed!

Patrick.B Regio: Kortrijk

Online offerte aangevraagd en zeer goed geholpen. Zowel telefonisch, per mail als persoonlijk zeer goed te bereiken.

Victor Deprez Regio: Roeselare

Ik ben tevreden over Sunsolar. Alles gegaan zoals afgesproken.

Samuel.P Regio: Kuurne

Installatie werd uitgesteld doordat de installateur ziek was. Ik kreeg binnen de 3 dagen een nieuwe installateur. Bedankt.

Karel Nuytens Regio: Izegem

Snel en deskundig.

Marc Craeynest Regio: Ronse

Zeer goede service en uitstekende communicatie.

Carla Coeman Regio: Kortrijk

Heel goed advies gekregen en erg vriendelijk. Ik kreeg de juiste informaties. Betrouwbare bedrijf.

Michiel.H Regio: Zwevegem

Snelle levering van de zonnepanelen en thuisbatterij na een kort overleg. Installatie liep heel vlot en ziet er helemaal top uit!

Samir Latrami Regio: Menen

Bedankt voor de snelle installatie en goede advies.